Ψωμιάδης | Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης

Νέα ύλη ή … όχι ακόμη;

(Άρθρο του Γεώργιου Ψωμιάδη, Καθηγητή – Φιλολόγου, Διευθυντή Σπουδών του Φροντιστηρίου «ΨΩΜΙΑΔΗΣ»)

     Δημοσιεύτηκε ήδη από τις 22 Ιουλίου 2020 η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή των μαθητών στα τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το έτος 2021. Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι σε σχέση με την περσινή ύλη παρατηρούνται περιορισμένης κλίμακας αλλαγές σε ορισμένα από τα μαθήματα, οι οποίες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα κάλυψης της ύλης τόσο από τα σχολεία όσο και από τα φροντιστήρια. Αυτή, λοιπόν, η σχετικά έγκαιρη ανακοίνωση του Υπουργείου δεν ταράζει ιδιαίτερα τα νερά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

     Βέβαια, εκείνο που απασχολεί τους περισσότερους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς δεν είναι οι ποσοτικές και ποιοτικές διαφοροποιήσεις της ύλης του 2020-2021 σε σχέση με την αρχική ύλη του 2019-2020, γιατί, όπως αναφέραμε, αυτές είναι αμελητέες. Η ανησυχία και ο φόβος προκαλείται περισσότερο από την  πιθανότητα νέας αλλαγής της ύλης στα μέσα της χρονιάς εξαιτίας καθολικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων για υγειονομικούς λόγους, όπως ακριβώς συνέβη και το 2019-2020. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο αστάθμητος παράγων Covid-19 μπορεί για άλλη μια χρονιά να ταράξει τον προγραμματισμό των μαθητών και να τους βάλει σε διαδικασία να μάθουν πράγματα που δεν θα τους ζητηθούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

     Ας μου επιτραπεί να καθησυχάσω το άγχος μαθητών και γονιών εκτιμώντας πως, ό,τι κι αν γίνει, είμαστε πλέον όλοι πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ξεκινώντας από το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους διευθυντές και καθηγητές των σχολείων και των φροντιστηρίων και καταλήγοντας στους γονείς και κυρίως τους μαθητές, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε όλοι μας το knowhow (ελληνιστί «τεχνογνωσία» για να μην ξεχνιόμαστε) των «covid-free» μαθημάτων. Έτσι, με απόλυτη αισιοδοξία είτε αυτή είναι η «νέα ύλη»  είτε είμαστε στο «όχι ακόμη» σημασία έχει ότι στις 17/ 8 τα φροντιστήρια και στις 7/9 τα σχολεία… ΞΕΚΙΝΑΜΕ!!!

———————————————

Για να δείτε την εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων 2021 πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Εξεταστέα ύλη Πανελληνίων 2021

 

Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε οποιοδήποτε άρθρο σας στην αντίστοιχη κατηγορία του blog μας

https://www.psomiadis.edu.gr/blog/

Η αποστολή του άρθρου γίνεται στο info@psomiadis.edu.gr και πρέπει να περιλαμβάνει όνομα και ιδιότητα του αρθρογράφου (η φωτογραφία είναι προαιρετική), να τηρεί τους όρους ευπρεπούς εκφοράς του λόγου και να είναι γραμμένο σε αρχείο word.