Ψωμιάδης | Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης

Καλά Χριστούγεννα ή απλά καλές γιορτές;

Άρθρο της μαθήτριάς μας Β΄ Λυκείου Αναστασίας Στράτου

 

Χριστούγεννα! Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Τα σχολεία κλείνουν και αρχίζουν οι διακοπές. Τα σπίτια, οι δρόμοι είναι στολισμένοι και οι άνθρωποι αρχίζουν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τα τελευταία ψώνια του χρόνου: δώρα και φυσικά τα υλικά για το μενού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Πόσοι από εμάς όμως, γνωρίζουμε το πραγματικό νόημα αυτής της γιορτής;

«Καὶ ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο». Το νόημα των Χριστουγέννων εμπεριέχεται στη λέξη ΑΓΑΠΗ. Την αγάπη που ο ίδιος ο Χριστός μας δίδαξε με την ενανθρώπισή Του και μετέπειτα με τη θυσία Του επάνω στο Σταυρό. Την αγάπη που μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε στους συνανθρώπους μας μέσω της αυταπάρνησης και της αλληλεγγύης. Είναι μια αφορμή, για να περάσουμε χρόνο με τα δικά μας αγαπημένα πρόσωπα αλλά και για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας απλόχερα και με ανιδιοτέλεια σε άτομα που πραγματικά τη χρειάζονται. Μέσα από την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μάς δίνεται ακόμη μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τον εαυτό μας κάνοντας μια εσωτερική ενδοσκόπηση και διορθώνοντας τα όποια λάθη μας.

Στην εποχή μας, όμως, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων έχει αλλοιωθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν κυρίως την επιφάνεια και όχι την βαθύτερη σημασία αυτής της γιορτής. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κρίση αξιών στην οποία επικρατεί το «εγώ» αντί του «εμείς», οδηγεί στην απουσία ενσυναίσθησης και στην αδιαφορία για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Ο υλισμός που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία, δημιουργεί πλασματικές ανάγκες, που με τη σειρά τους οδηγούν στον υπερκαταναλωτισμό. Έτσι, στόχος των ανθρώπων καταλήγει να είναι η απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών και όχι η καλλιέργεια των ανθρώπινων αξιών. Το φαινόμενο αυτό συμπληρώνεται από τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα με τον οποίο δρουν οι περισσότερες εταιρείες και η διαφήμιση, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να μετατρέπονται τελικά σε μια εμπορική γιορτή.

Παρότι η σημασία των Χριστουγέννων τείνει να χαθεί, εξακολουθεί να είναι μια γιορτή η οποία μας θυμίζει ότι δεν έχει χαθεί η αγάπη, η καλοσύνη και η ανθρωπιά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου να αγγίξει τις καρδιές μας και να ζεστάνει την ψυχή μας με χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία.

Καλά Χριστούγεννα!